Temettü Veren Hisseler ile Gelir Elde Etmek için Yapılacaklar

Temettü Veren Hisseler ile Gelir Elde Etmek için Yapılacaklar

Öncelikle temettü veren hisselerin neler olduğu sorusunu cevaplayarak makalemize devam edelim. Ayrıca şunu da kesinlikle belirtmemiz gerekiyor ki; Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri “Yatırım Danışmanlığı” kapsamında değildir. Burada temettü hisseler ile ilgili yer alan yorum ve tavsiyeler yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerini içermektedir. Bu nedenle, sadece buradaki bilgiler çerçevesinde yatırım kararı vermeyiniz mutlaka araştırınız.

Temettü Hisseler ile İlgili Genel Açıklamalar

Şimdi sıra geldi temettü veren hisseler ile ilgili açıklamalara. Belirtmemiz gerekiyor ki temettü veren hisseler genellikle sanayi hisseleridir ve finans şirketleri temettü vermezler. Peki neden finans şirketleri temettü vermez? Çünkü Sermaye Piyasası ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulunun yaptırımı mevcuttur. Derler ki karınızın yalnızca yüzde yirmisini hissedarlarınıza kar payı olarak yatıra bilirsiniz. Yalnız bu durum sanayi firmaları için geçerli değildir çünkü bu firmaların makinesi, ekipmanı ve pasifleri vardır. Dolayısıyla eğer temettü veren hisse arıyorsak sanayi firmalarının hisselerini araştırmamız gerekiyor.

Borsada Hisse Senedi Satın Almak için Hesap Açmak

Şimdi sizlerin borsada bir yatırım hesabınız olduğunu düşünerekten süreci anlatmaya çalışacağım. Eğer borsada hisse senedi almak için bir hesabınız yoksa bunun için aracı kurumları ya da bankaları tercih edebilirsiniz. Bankalar aracı kurumlardan daha fazla komisyon almaktadırlar. Güvenilirlik etkenini de değerlendirerek bunun kararını siz verebilirsiniz. Bu kararı verdikten sonra herhangi bir vadesiz hesabınızdan yatırım hesabınıza para yatırarak hisse senedi alacak duruma gelebilirsiniz. Şimdi süreç bu şekilde ilerleyecek;

VADESİZ HESAP =) YATIRIM HESABI =) SONUÇ OLARAK HİSSE ALABİLİRSİNİZ.

Peki bizler hisse alırken hisseyi nereden alıyoruz? Takas bank’tan. Yani siz hisse senedi satın alırken sizin paranız Takasbank’a gidiyor ve bankada işlemleriniz yapılıyor. Sonuç olarak elinizde temettü verebilecek bir hisse senedi olacaktır.

Temettü Hakkı Nasıl Kazanılır?

Şimdi gelelim temettü hakkı nasıl doğar konusuna. Diyelim ki X bir firma kar payı (temettü) verecektir. Mesela bu oranı da 50 TL olarak açıkladı. Buradan unutmamamız gereken bir kavram vardır “Hisse Senedi Hamilinedir”. Ne demek bu kavram? Yani hisse senedi an itibariyle kimin elindeyse o şahıs kar payı alır. Dolayısıyla burada belirtmemiz gereken konu şudur ki sizin kar payı alabilmeniz için uzun uzadıya mesela 1 yıl boyunca o hisse senedini elinizde bulundurmanıza gerek yoktur. Özetleyecek olursak eğer X firması ben 1 Mayıs tarihinde temettü vereceğim diye bir açıklama yapıyorsa siz 30 Nisanda da bu hisse senedini satın alsanız bu temettüyü alırsınız.  Şirketlerin temettü vereceğini duyurdukları tarihleri de KAP’tan takip edebilirsiniz.

Temettü Nasıl Dağıtılır?

Şirket temettü dağıtacağını beyan ettikten sonra şirket o tarih de temettü tutarını Takasbank’a veriyor ve Takasbank da hisse oranında yüzde 15 stopaj keserek temettü karınızı 2, 3 gün içerisinde hesabınıza yatırıyor. Yatırım hesabınıza yatan parayı sizler vadesiz hesabınıza çekerek harcayabilirsiniz ve ya tekrardan yatırıma dönüştüre bilirsiniz.

Makalemi Piyasanın duayenlerinden olan Rahmetli Yaşar Erdinç hocamızın söylemiyle bitirmek istiyorum; Elbette ki borsada uzun vadeli yatırım yapan kazanacak yalnız şunu vurgulamalıyım ki, borsada size kazandıracak olan sadece uzun vade değildir sizlere kazandıracak olan uzun vadede büyümesini sürdürecek ve sürekli olarak kar ederek özvarlıklarını arttıracak olan şirketlerdir.

Rapor Et

OKU  Opsiyon Sözleşmesi Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tiktoker Olarak Beğeni ve Abone Artırma Yolları

Tiktoker Olarak Beğeni ve Abone Artırma Yolları

Çikolatanın Sağlığa Faydaları ve Zararları

Çikolatanın Sağlığa Faydaları ve Zararları