E-devlet uygulaması üzerinde işsizlik maaşı ödeneği ile alakalı sorgulama ve başvuru işlemlerin tamamı gerçekleştirilir. İşten ayrılmış olan kişiler açısından işsizlik maaşı sorgulaması nasıl yapılır? Detayların tamamı ve çok daha fazlası bu makalede.
İşinden ayrılmış kişiler, yeni bir iş bulacakları zamana kadar maddi açıdan destekleme hedefi doğrultusunda devlet aracılığı ile işsizlik maaşı kendilerine verilir. İşsizlik maaşı almak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
İşten ayrılmış olan kişiler, gerekli olan şartları yerine getirdikleri takdirde işsizlik ödeneği almaya hak kazanır. Kişiler, ödeneği başvuru sürecini de online bir şekilde yani e-devlet web sitesi üzerinden yapılır.
İşsizlik ödeneğinden faydalanmak amacıyla, sigortalı bir şekilde çalışılan kurum tarafından işten çıkarılması ve prim günü hesaplamaları gibi bazı ve kriterlerin yerine getirilmiş olması gerekir. Şartları sağlayan kişiler, internet uygulaması üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirir ve işsizlik maaşı alımına dair süreci başlatabilir.
İşsizlik Maaşı Başvuru İşlemlerinin Yapılması
İşsizlik maaşının alınabilmesi amacıyla öncelikli olarak başvuru işlemlerinin e-devlet uygulaması üzerinden yapılması mümkündür. E-devlet şifresi ile giriş yapılacak olan online işlemler açısından öncelikli olarak İŞKUR penceresinden, işsizlik ödeneği başvurusu yapılması gerekir. Bu ekranda bulunan formda SSK sicil numarası başta olmak üzere ile ilçe, işten ayrılış tarihi gibi bilgilerin eksiksiz bir şekilde girilerek başvurunun yapılması gerekir.
İşsizlik maaşının alınması amacı ile e-devlet uygulaması üzerinden işlemlerin yapılabilmesi için T.C. kimlik numarası ile e-devlet şifresinin olması gerekir. E-devlet Şifresi bulunmayanlar, 2 TL karşılığında PTT şubelerinden e-devlet şifrelerini alabilir.
İşsizlik Maaşı Sorgulamasının Yapılması
İşsizlik maaşı başvurularının yapılmasından sonra yapılacak olan incelemeler sonucunda yine aynı şekilde e-devlet uygulaması üzerinden işsizlik maaşı sorgulama işlemleri yapılabilir. İşsizlik maaşı işlemleri, maaş alıp almama bilgisi gibi veriler İŞKUR bölümünden takip edilebilir.
İşsizlik Maaşına Hak Kazanmak İçin Gerekli Olan Şartlara Nelerdir?
İşsizlik maaşı açısından vatandaşların, son 3 sene çalışma gün sayılarının dikkate alınması ile işsizlik maaşı ödeneği desteklerinden faydalanmaları mümkündür. 600 prim günü getirmiş olan kişiler 180 gün, 900 prim günü yatırılmış olan kişiler ise 240 ve aynı şekilde 1080 ve daha fazla prim günü yazılmış olan vatandaşlar toplam 300 gün, her aybaşında işsizlik maaşı almaya hak kazanır.
İşsizlik Ödenekleri Nereden Alınır?
İlk defa işsizlik maaşı alacak vatandaşlar, bu yardımları hak kazanılan tarihten itibaren gelecek ay ödemelerini almaya başlayacak. İşsizlik maaşı almaya hak kazanan vatandaşların, T.C. kimlik numarası bulunmayan Nüfus cüzdanları ile beraber önce yakın PTT şubelerine giderek maaşlarını alabilir.