Kendi Kendine Prostat Kontrolü Nasıl Yapılır?

Prostat
Prostat

Prostat, erkekler için 45 yaşından sonra sorunlara neden olabilir. Prostat kanserinin veya iyi huylu tümörlerin kendi kendine tespiti, hasta tarafından yapılabileceği gibi, en iyi yol doktora görünmektir. Doktorlar, parmakla rektum içine girerek, göbeğe doğru herhangi bir şişlik, sertlik olup olmadığını kolayca anlayabilirler. Enfeksiyon sebebi ile iltihap tutma söz konusu ise, yine rektuma girilerek parmakla muayene sonucu durum anlaşılabilir.  Ortalama 50 yaşından sonra tüm erkeklerde prostat sorunları baş gösterebilir. Ailede, 65 yaşından önce prostat kanserine yakalanan biri varsa, mutlaka kontrol şarttır.

Prostat
Prostat

 Prostatın Büyüme Belirtileri

  • Genellikle idrar akışında zayıflama
  • İdrarı yaparken zorlanma
  • Gece sık sık idrara çıkma
  • İdrarda kan ve idrarda yanma
  • Cinsel boşalmada zorlanma
  • Ağrılı boşalma
  • Bel ağrısı

Bu belirtilerin dışında doktorlar bazı testler gerçekleştirirler. Ultrason bu tetkikin en iyi yoludur, kanser şüphesi varsa biyopsi gerekebilir.

Evde Kendi Kendine Prostat Kontrolü

Kist nedeni ile oluşan şişlik, parmakla rektuma girilerek hissedilebilir. Ancak bu işlemden önce, steril bir eldiven takmak ve eldiveni yırtmamak için tırnakların kesilmiş olması gerekiyor. Çünkü muayene sırasında tırnakların, kisti yırtma tehlikesi vardır. Böyle olursa, kanama baş gösterir.  Muayene için, hasta yan yatar, doktor steril eldivenleri takarak, rektuma işaret parmağı ile girerek, yol boyunca şişme olup olmadığını kontrol eder. Prostatı kontrol için, parmağın rektuma girdikten sonra daire çizerek, göbek tarafında şişlikleri kontrol etmesi sağlanır. Hasta, deneyimli değilse, prostatı hemoroid şişliği ile karıştırabilir. Rektum duvarlarında kist, yumru veya şişlik varsa, deneyimli kişiler bunu hemen hissedebilir. Evde prostat muayenesi sırasında, hijyen kurallarına riayet edilmezse, rektum duvarını çizme, varsa kistleri yırtma tehlikesi vardır ve bu durum kanamaya yol açar. En iyi yol, yukarıdaki prostat büyüme belirtileri varsa doktora görünmektir.

Prostat İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hastaların merak ettiği konulardan biri de prostat sorunları için hangi doktora gidileceğidir. Prostat için Üroloji polikliniğinden sıra almanız gerekir.

Rapor Et

OKU  Hafıza Kaybının 14 Sebebi ve Önleme Yolları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekmek Yapımı

Ekmek Yapımı

Abhazya Asgari Ücret ve Maaşlar 2023

Abhazya Asgari Ücret ve Maaşlar 2023